Loading Laddar...
 

Kom igång

Körkortstillstånd

Första steget är att ansöka om körkortstillstånd. Klicka här för att komma direkt till ansökan hos transportstyrelsen. I samband med ansökan fyller du i en hälsodeklaration.

För att ansökan ska godkännas ska du även skicka in ett syntest. Detta hjälper vi er med på skolan.

 

Körkortstillståndet kostar 150kr och transportstyrelsen skickar ett inbetalningskort till er efter att ni gjort ansökan. Syntestet gör vi gratis.

 

Efter att ni betalat brukar det ta en eller två veckor innan ni får ert körkortstillstånd.

 

Övningskörning

Nu är det dags att börja övningsköra. Du kan köra både privat med en handledare och på en trafikskola.

 

Privat

För att övningsköra privat måste du och din handledare gå en handledarutbildning. Läs mer om hur det går till och kostar här.

 

Trafikskola

Så fort du har fått ditt körkortstillstånd kan du börja övningsköra på en trafikskola. När du skriver in dig så får du läroböcker, teorilektioner på skolan, tillgång till elevcentralen och möjlighet att sitta på trafikskolan och plugga i lugn och ro. 

 

För att läsa mer om hur upplägget på skolans lektioner ser ut och vilka kostnader som är involverade kan ni kolla här.

 

Prislista se här

Anmälningsavgift 1400:-

 

Teori

Via trafikskolan får du tillgång till elevcentralen där du kan göra instuderingsfrågor och teoritester som förbereder dig inför teoriprovet. Elevcentralen är en onlineplattform som du kan komma åt från vilken dator som helst. Det finns även en elevdator på trafikskolan du kan använda för detta. För den som är intresserad av en lugn plats att studera, kan man även ta med sin egen laptop och/eller böcker till skolan och använda skolans nät för att komma åt elevcentralen och sitta i bekväma soffor.

 

Riskettan

Efter att du kört ett tag är det lämpligt att göra den s.k riskettan. Detta är en teoretisk tre timmar lång kurs som handlar om risker i trafiken, speciellt trötthet, droger och alkohol. Denna bokar du genom trafikskolan.

 

Kostnad 800:-

 

Risktvåan|Halkbana

När det börjar kännas som att du kan det mesta och är trygg i trafiken, så är det dags att göra risktvåan. Risktvåan eller halkbana som det också kallas är en halvdagskurs som involverar både teoretisk kunskap och praktisk övning att köra på halt underlag och vilka faror det finns och hur man kan minimera dem. Denna kan bokas via trafikskolan och utförs av trafikövningsplats Jämthalka 6 kilometer utanför staden.

 

Kostnad 1800:- (för trafikskolans elever)

(2250:- för privatister)Uppkörningen

När du är klar med Riskkurserna och du är trygg bakom ratten och kan teorin så är det dags att tänka på uppkörningen. Uppkörningen består av ett teoretiskt kunskapsprov och ett praktiskt körprov.

I samband med att du gör teoriprovet så tas foto som sedan kommer användas på ditt körkort. Detta kostar 80:-.

 

Det finns vissa begränsningar och kostnader involverade med att göra dessa prov.

  • Båda proven måste vara gjorda och godkända inom en 2 månaders period av varandra.
  • Båda proven bokas samtidigt och om man bokar dem inom 2 veckor av varandra så är man garanterad att få en tid för omprov inom 2 månaders perioden.
  • Om kunskapsprovet underkänns måste körprovet genomföras innan ett nytt kunskapsprov kan bokas.
  • Kunskapsprovet kostar 325:- (400:- efter 18:00 och under helgdagar)
  • Körprovet kostar 800:- (1040:- för tider efter 18:00 och under helgdagar)
  • Lån av trafikskolans bil för körprovet kostar 600:- (400:- för elever som gått handledarkurs på trafikskolan)

 

När du avklarat bägge proven så rapporterar trafikverket detta till transportstyrelsen och du har rätt att köra bil inom Sverige med giltigt ID.

 

Körkortet

Några dagar efteråt kommer ditt körkort till deet postkontor där du är folkbokförd där du kan kvittera ut det. Observera att körkortet är en personlig handling och måste kvitteras ut av dig personligen och giltigt ID måste uppvisas.


Tillverkningskostnad för körkortet 150:-